Pasieka Olszewskich

Miód:

a) rzepakowy – jeden z najbardziej popularnych rodzajów miodów w Polsce, zaliczany do miodów wiosennych pozyskiwanych na przełomie maja/kwietnia; w postaci płynnej posiada barwę słomkową, lecz z uwagi na dużą zawartość glukozy i niską wilgotność bardzo szybko ulega krystalizacji, przyjmując kremowo żółty kolor i charakterystyczną mazistą konsystencję; posiada specyficzny zapach woni kwiatów rzepaków oraz łagodny smak; odznacza się licznymi właściwościami leczniczymi ze względu na jego wysoką zawartość boru i dużą przyswajalność znajdującego się w nim żelaza, zaleca się jego stosowanie w przypadku osób zmagających się z przeziębieniem, problemami z sercem i chorobą wieńcową, a także dolegliwościami wątroby czy też pęcherzyka żółciowego;

b) wielokwiatowy – akacjowy – miód powstający z mieszanki roślin dzikorosnących oraz uprawnych, w którego składzie w naszej pasiece dominuje nektar akacji; jego miodobranie rozpoczyna się w czerwcu; barwa miodu zależy od składu, lecz z uwagi na przeważający udział akacji przybiera on barwę jasno słomkową; w postaci płynnej potrafi pozostać przez ponad rok czasu, a po procesie krystalizacji przyjmuje barwę  kremową; posiada intensywny zapach oraz słodki smak, dlatego jest chętnie konsumowany przez dzieci; największe zastosowanie tego miodu odnotowuje się w przypadku zaburzeń trawiennych, problemów z żołądkiem i florą jelitową, a także przy infekcjach układu moczowego, chorobach skóry i przemęczeniu organizmu;

c) lipowy – miód postrzegany jako najlepszy spośród wszystkich rodzajów miodu, lecz o najbardziej czasochłonnej produkcji; zbiór miodu przypada na okres czerwca i lipca; w stanie płynnym ma jasną barwę, lecz po krystalizacji staje się złocistożółty; świeży miód lipowy posiada charakterystyczny ostry smak, który z czasem przechodzi w lekką gorycz; znany jest ze swoich właściwości leczniczych przy schorzeniach dróg oddechowych, grypy i przeziębień; zalecany jest również osobom zmagającym się z bezsennością, ciągłym przemęczeniem oraz nerwicą;

Propolis (kit pszczeli) – substancja o lepkiej konsystencji i brunatno – zielonkawej barwie, która jest zbierana przez pszczoły z żywicy zebranej z pączków drzew, która ma za zadanie chronić młode pączki  przed szkodnikami; wykorzystywana jest przez pszczoły do uszczelniania gniazda w celu zabezpieczenia pszczelej rodziny przez bakteriami i grzybami; propolis określany jest jako antybiotyk XXI wieku ze względu na silne właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe; stosowany przy grypie, przeziębieniach a także infekcjach górnych dróg oddechowych.



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl